Kauniin hymyn merkitys

Hymyilemisellä on useita eri positiivisia vaikutuksia ihmiskehoon ja sosiaalisiin suhteisiin. Hymy esiintyy vahvana osana jokapäiväistä elämäämme, vaikkemme sitä tietoisesti aina ajattelekaan. Kun aiheeseen keskittyy, huomaa, että hymy liittyy olennaisesti hyvinvointiimme.

Hymy parantaa oloa, kohottaa mielentilaa, kertoo hyvästä itseluottamuksesta, lisää luottamusta, luo hyvänolon tunnetta, parantaa vastustuskykyä, lisää tehokkuutta ja luovuutta. Hymyilevä ihminen koetaan helposti lähestyttävänä, ystävällisenä, parempana johtajana ja mikä parasta, hymyileminen tarttuu.

Hymyileminen on helpompaa ja mukavampaa terveellä suulla. Tällä sivustolla annamme tietoa mm. erilaisten artikkelien muodossa suun terveyteen liittyvistä asioista. Lukija saa tietoa hampaiden hoidosta ja kaikkeen siihen sidoksissa olevasta kuten ksylitoli-purukumeista, hammasharjoista, -langoista ja – tahnoista, fluorista ja hammastarkastuksista.

Hampaiden hoidon merkitys kokonaisvaltaiseen hyvinvointiin

Ihmisen keho on kokonaisvaltainen ja kaikki on yhteydessä toisiinsa. Myös hampaiden ja suun terveys ovat yhteydessä muihin toimintoihin. Jos hampaista pitää hyvää huolta näkyy se usein ulospäin mm. korkeana itseluottamuksena ja muu terveyskin on mahdollisesti hyvässä kunnossa. Jos taas laiminlyö suuhygienian hoitamisen, saattaa se aiheuttaa pahanhajuisen hengityksen ja epäpuhtauden tunnun lisäksi sairauksien kehittymistä.

Suusairauksia ovat mm. hammasplakki, karies, parodontiitti, happohyökkäys, suun tulehdus ja suusyöpä. Hampaiden hoitamattomuus on yhteydessä myös muihin sairauksiin ja niiden etenemiseen. Tällaisia sairauksia ovat mm. sydän- ja verisuonitaudit, valtimokovettumatauti sekä sydän- ja aivoinfarkti. Suussa oleva huomaamatonkin tulehdustila voi myös levitä muihin kehon osiin.

Pitämällä hyvää huolta hampaistaan, terveillä elintavoilla ja oikeaoppisella hoidolla, voi ennaltaehkäistä suusairauksien syntymistä. Myös oma hymy kiittää, sillä suun hyvän olon tunne ja terve hammasrivistö vaikuttaa koko yleisolemukseen ja on helpompi hymyillä. Hymy taas vaikuttaa positiivisesti mielialaan.

Ennaltaehkäisy

Hampaiden reikiintymiseen ja muihin suusairauksiin liittyen kaikista tehokkain hoito on ennaltaehkäisy. Seuraavassa listassa on mainittu kahdeksan keinoa suun terveyden ylläpitämiseksi.

 1. Hapaiden harjaus

Hampaat tulisi harjata kahdesti päivässä fluoripitoisella hammastahnalla (Max. 2 cm) kahden minuutin ajan. Pesun jälkeen olisi hyvä olla kaksi tuntia syömättä ja juomatta. Säännöllinen harjaus pitää suun raikkaana ja puhtaana.

 1. Hammasvälien puhdistus

Säännöllisen harjauksen lisäksi tulisivat hammasvälit puhdistaa kerran päivässä. Puhdistamiseen tarkoitettuja tuotteita on olemassa jo moneen erilaiseen hammasväliin.

 1. Fluori-tuotteiden käyttö

Hammastahnan tulee sisältää fluoria. Fluori estää mineraalien liukenemista hammaskiilteestä sekä edesauttaa kiilteen uudelleen mineralisoitumista. Käyttö myös hidastaa suun bakteerien aineenvaihduntaa ja happojen tuottoa. Lisäfluorin käyttöä suositellaan riskiryhmille.

 1. Ksylitoli-purukumin käyttö

Käytä ksylitoli-purukumia aterioiden jälkeen. Parhaan tehon saa kun käyttää purukumia vähintään kolmesti päivässä.

 1. Säännöllinen ateriarytmi

Syö maksimissaan kuudesti päivässä. Väliaikoina suu lepää ja erittynyt sylki neutralisoi suun happamuutta. Janojuomaksi suositellaan vettä. Nauti mahdolliset makeat ja happamat tuotteet muun ruokailun yhteydessä. Kuitupitoisten ruokien pureskelu edesauttaa syljen eritettä. Säännöllinen ruokailurytmi edistää muutakin kehon terveyttä.

 1. Terveelliset elämäntavat

Minimoi sokerin käyttö. Myös hiilihydraatteja sisältävät tuotteet kuten perunalastut aiheuttavat happohyökkäyksiä. Tupakointi vaikuttaa monella negatiivisella tavalla suu hyvinvointiin. Alkoholi sisältää happoja, joten sen kulutus vaikuttaa hampaitten kiiltoon.

 1. Yleinen hygienia

Käsien säännöllinen pesu ja muusta hygieniasta huolehtiminen estää bakteerien kulkeutumista suuhun. Hampaitten harjaus kuuluu jokaisen perushygieniaan.

 1. Säännölliset hammastarkastukset

Säännöllisillä hammastarkastuksilla voi ehkäistä suurempien ongelmien synnyn suussa. Käynti suuhygienistillä kerran vuodessa ja mahdollisen hammaskiven poisto on suositeltavaa. Kela korvaa oman osuutensa vuosittaisesta käynnistä.

Hapaiden puhdistus

Kaikista tärkein ja arkisin suuhygienian ylläpitoon tehtävä asia on hampaiden harjaus. Harjaa kahdesti päivässä pehmeällä harjalla käyttäen fluorihammastahnaa (0,5-2cm) kahden minuutin ajan. Puhdistuksen tavoitteena on poistaa bakteeriplakki pinnoilta, väleistä ja ienrajoista. Käytä valitsemaasi hammasvälien puhdistajaa kerran päivässä. Huolellinen harjaus estää reikiintymistä ja ientulehduksia. Tehtävä kuuluu kaikille vauvasta vaariin.

Vaikkei ihan pienillä vauvoilla ole hapaita ollenkaan, on harjaa hyvä käyttää suussa, jotta vauva tottuu siihen pienestä pitäen ja harjauksesta syntyy rutiini. Samalla lapsi oppii nauttimaan raikkaan tuntuisesta suusta. Varsinkin iäkkäillä saattaa olla proteeseja suussa. Hampaiden harjausta ja suun puhdistamista ei tule unohtaa silloinkaan, sillä bakteerit lisääntyvät helposti proteesien alla ja saattavat aiheuttaa tulehdustiloja.

Hampaiden hoitovälineet

Hampaiden hoidossa tarvitaan useita erilaisia tuotteita ja välineitä. Saatavilla on monipuolinen valikoima ennaltaehkäisevään hoitoon liittyen. Seuraavassa osiossa on esitelty yleisimmät ja tarpeellisimmat tuotteet kauniin hammasrivistön säilyttämiseksi.

 • Hammastahnat

Hammastahnojen tärkein ominaisuus on, että ne sisältävät fluoria. Fluoripitoisuuden suuruus riippuu käyttäjän ikäluokasta ja mahdollisista erikoistarpeista.

Alle 3-vuotialle riittää kerran päivässä sipaisu tahnaa, jonka fluoripitoisuus on 1000-1100 ppm (parts per million), toisen pesun voi tehdä ilman tahnaa tai fluorittomalla tahnalla. 3-5-vuotiaat lapset tarvitsevat samanpitoista tahnaa kahdesti päivässä pikkusormen kynnen kokoisen nokareen verran. Kuudesta vuodesta eteenpäin käytetään kahdesti päivässä tahnaa, jonka fluoripitoisuus on 1450 ppm. Tahnaa laitetaan 0,5-2 cm kerralla. Jos juomaveden fluoripitoisuus on korkea, vaikuttaa se suositeltavaan fluoripitoisuuden määrään hammastahnassa.

 • Muut fluorituotteet

Erityisesti hampaitten reikiintymisen riskiryhmissä olevat tarvitsevat mahdollisesti erikoisfluorivalmisteita. Olemassa on mm. fluorigeelejä, -huuhteita, -tabletteja, -lakkaa ja -liuosta. Liiallisesta fluorin saannista voi seurata fluoroosi, joka voi aiheuttaa läikkiä rautahampaisiin erityisesti lapsilla, joilla hampaat vielä ovat kehitysvaiheessa.

 • Suuvedet

Suuveden avulla voi raikastaa hengitystä ja tuotteesta riippuen se myös desinfioi suuta. Fluori- ja ksylitolpitoiset suuvedet estävät hampaiden reikiintymistä.

 • Hammasharjat

Markkinoilla on sekä mekaanisia hammasharjoja että sähkökäyttöisiä sähköhammasharjoja. Muotoiluja löytyy monenlaisia. Molemmat voivat oikein käytettynä olla yhtä tehokkaita. Suurimpana erona on se, että sähköhammasharjaa käytettäessä ei kuulu tehdä harjausliikettä, vaan mekanismi hoitaa tarvittavan liikkeen harjaajan puolesta. Kumpaakaan harjaa ei tule painaa liian voimakkaasti hammasta vasten. Kannattaa valita pehmeä harja, jonka varren muotoilu sopii omaan käteen.

 • Hammaslangat

Hampaiden välejä puhdistavia on jo monenlaisia ja paksuisia. Kaupoista voi ostaa perinteisen hammaslangan lisäksi, hammaslankaimia ja hampaiden välien puhdistamiseen tarkoitettuja harjatikkuja. Käytä valitsemaasi välinettä vähintään kerran päivässä.

 • Ksylitoli

Ksylitoli eli koivusokerista valmistettuja tuotteita suositellaan käytettäväksi 5 g päivässä, ruokailujen jälkeen, vähintään kolmessa osassa. 5 g ksylitolia vastaa esimerkiksi kuutta täysksylitolipurukumityynyä. Muita ksylitolia sisältäviä tuotteita ovat ksylitolipastillit.

Ksylitoli estää kariesta lisääntymästä ja leviämästä, lisää syljen eritystä ja helpottaa plakin harjaamista hampaista. Suomalaiset olivat ensimmäisiä yhdysvaltalaisten kanssa, jotka toivat markkinoille ksylitolipurukumin vuonna 1975. Nimensä mukaisesti koivusokeria saa koivusta, mutta sitä saa myös mm. maissista, josta sitä nykyään enemmän tuotetaan.

Älä anna hymysi hyytyä

Sivustoltamme löytyy paljon tietoa kaikkeen hampaisiin ja suun terveyteen liittyen. Lukemalla tietopaketteja saat selville kaikki viimeisimmät suositukset hampaiden hoitoon liittyen. Pelottaako hammaslääkärissä käynti? Lue sivustoltamme vinkit joilla pääset siitä eroon.

Monesti kuulee kysyttävän mikä on kauniin hymysi salaisuus? Hymy tekee ihmisestä valovoimaisen ja helposti lähestyttävän. Vaikka hymy ei olisi aina aito, on sen silti tutkittu vaikuttavan stressinsietokykyyn positiivisesti. Hymyilemiseen voi olla monta hyvää syytä iloisista asioista onnistumisiin ja myötätuntoon. Tällä sivustolla selviää salaisuudet kauniiseen hymyyn terveillä hampailla. Kauniilla ja aidolla hymyllä sulattaa ihmisten sydämet ja pääsee pitkälle monessa asiassa. Pidä siis hyvää huolta hampaistasi, äläkä unohda hymyillä!